Cina Domnului

Duminică, 5 Iulie 2015
..ori de cate ori mancați din pâinea aceasta și beți din paharul acesta, vestiți moartea Domnului până va veni El, ( 1 Corinteni 11 : 26 )

       

                Cina Domnului nu este  o învăţătură sau obicei omenesc, A fost instaurată de Domnul Isus și  ne amintește  de rezultatul şi rodul lucrării de răscumpărare. Aceasta urmează să fie ţinută până când revine Domnul  (1 Cor. 11:26).

          Cina Domnului reprezintă o experienţă sufletească tulburătoare şi emoţionantă datorită semnficaţiilor adânci pe care le comportă.

            Cina Domnului sau Cina cea de Taină a avut loc în perioada sărbătorii Paştilor, imediat înaintea morţii Domnului Hristos, astfel încât El a instituit mai mult decât un ceremonial pe care a cerut să îl respectăm şi noi, fiind cea mai înaltă expresie de închinare creştină. Scopul acesteia este acela de a ne aminti în sufletele noastre de moartea şi învierea Domnului Isus Hristos şi să privim în viitor la întoarcerea Sa în glorie.

            Pe de-o parte privim înapoi spre ziua cea mare a împăcării,  pe de altă parte privim spre ziua cea glorioasă în care toţi răscumpăraţii  Îl vor întâlni pe Răscumpărător la Cina cea mare, în slavă.  La inaugurarea Cinei, DOMNUL a spus: „ ...să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea ” (Luca 22:19).

          În timp ce participăm la Cina Domnului, ne aducem aminte de lucrarea încheiată de răscumpărare şi, de fiecare dată când participăm, ştim că am fost răscumpăraţi când Hristos, Mântuitorul nostru, Şi-a vărsat sângele pe cruce.

          Hristos nu Se jertfeşte de fiecare dată când are loc împărtăşirea. (Evrei 10:12,)  El S-a jertfit o dată pentru totdeauna şi apoi S-a aşezat la dreapta lui Dumnezeu.

          Participarea la Cina Domnului le oferă credincioşilor posibilitatea deosebită de a înţelege de fiecare dată înaintea lui Dumnezeu, ce s-a întâmplat prin jertfirea trupului lui Hristos şi prin vărsarea sângelui Său sfânt.

            Fiecare copil al lui Dumnezeu va trebui să-şi cerceteze inima înainte de a lua parte la Cina Domnului. Ori de câte ori găsim ceva ce nu-I place lui Dumnezeu, mărturisim lucrul respectiv şi-l punem pe altar, crezând că sângele a reparat totul. Noi simţim cu o durere interioară suferinţele Domnului nostru şi moartea Sa pe cruce pentru noi. Când ne gândim ce preţ mare a plătit iubitul nostru Salvator pentru răscumpărarea noastră, acest lucru ne smereşte.         

         „ Fiecare să se cerceteze dar pe sine însuşi şi aşa să mănânce din pâinea aceasta şi să bea din vinul acesta. Căci cine mănâncă şi bea, îşi mănâncă şi bea osânda lui însuşi, dacă nu deosebeşte Trupul DOMNULUI ” . (1 Cor. 11:28-29).

             Toţi aceia care fac parte din Trupul lui Hristos, recunosc că El a luat asupra Sa pedeapsa noastră, păcatul nostru - totul a fost pus asupra Lui. Cei care cred în această răscumpărare deplină şi iertare, se iartă, de asemenea, unii pe alţii, aşa cum i-a iertat Dumnezeu pe ei, în Hristos. 

          " Paharul binecuvântat pe care-l binecuvântăm, nu este el împărtăşirea cu sângele lui Hristos? Pâinea pe care o frângem, nu este ea împărtăşirea cu trupul lui Hristos? Având în vedere că este o pâine, noi care suntem mulţi, suntem un trup; căci toţi luăm o parte din aceeaşi pâine ” 

         In rezumat Biblia  ne prezinta  idealul  stabilit de Dumnezeu pentru credinciosi:

      „ Ci, după cum Cel ce v-a chemat este Sfânt, fiţi şi voi sfinţi în toată purtarea voastră. Căci este scris: Fiţi sfinţi, căci Eu sunt sfânt. Şi dacă chemaţi ca Tată pe Cel ce judecă fără părtinire pe fiecare după faptele lui, purtaţi-vă cu frică în timpul pribegiei voastre ” (1 Pet. 1:15-17).