Ziua Bibliei

Duminică, 18 Noiembrie 2018

                 Ziua Mondială a Bibliei ne oferă oportunitatea să ne alăturăm Bisericii universale în:

a predica despre rolul și importanța Sfintelor Scripturi pentru viața de credință personală, creșterea Bisericii (evanghelizare, ucenicie, echiparea lucrătorilor, plantare de biserici) și misiune sau extinderea Împărăției până la marginile pământului;

  • a mulțumi lui Dumnezeu pentru Cuvântul Său cel sfânt prin care L-am cunoscut pe Domnul, creștem în asemănarea Lui și prin care Domnul ne călăuzește spre patria cerească;
  • a ne ruga pentru mișcarea de traducere a Bibliei și pentru popoarele care încă nu au primit această binecuvântare, pentru traducători și familiile lor, pentru lucrarea grea de traducere și pentru inimi deschise la Cuvântul lui Dumnezeu;
  • a dărui pentru traducerea Bibliei și pentru traducători, fără de care lucrarea este împiedicată

Traducerea Bibliei în lume (statistici Wycliffe - 01 - 10- 2018) 

            Astăzi, milioane de oameni din toată lumea au acces la Cuvântul lui Dumnezeu în limba pe care o înțeleg cel mai bine. Sărbătorim traducerea Scripturii în mai mult de 3350 de limbi și vedem cum Dumnezeu își împlinește misiunea prin puterea Sa și prin parteneriate. Mai multe organizații misionare, biserici și comunități creștine se implică în mișcarea de traducere a Bibliei. 

            În lume sunt aproximativ 7361 de limbi active, și cel puțin o carte din Biblie există în 3350 din ele: 683 au întreaga Biblie, 1534 au Noul Testament, iar 1133 au porțiuni din Scriptură. Scripturile audio sunt disponibile în peste 1500 de limbi. Filmul Isus a fost publicat în peste 1600 de limbi. 
           Cel puțin 1,5 miliarde de oameni nu au Biblia întreagă disponibilă în limba lor maternă. Peste 700 de milioane dintre ei au Noul Testament; alții au porțiuni din Scriptură sau cel puțin un proiect de traducere la un anumit nivel început sau în faza pregătitoare. Există un proiect de traducere a Bibliei și/sau dezvoltare lingvistică în desfășurare în 2659 de limbi în mai mult de 170 de țări. 
  
             Datorită îmbunătățirii preciziei în colectarea de informații din întreaga lume despre nevoile de traducere a Bibliei și alți factori, numărul de traduceri necesare, estimat la nivel mondial, a crescut. Conform cu statisticile din 1 octombrie 2018, peste 180 de milioane de oameni, folosind 1879 de limbi vorbite și 284 de limbaje ale semnelor au nevoie ca un proces de traducere a Bibliei să înceapă în limba lor. Nevoia de traducere nu se măsoară atât de simplu, doar stabilind limbile care au sau nu Scriptura.                    Majoritatea limbilor care au doar „ceva din Scriptură” au nevoie de mai mult, și chiar Bibliile complete trebuie să fie revizuite din când în când. 
              Astăzi, aproximativ 100 de organizații din mai mult de 60 de țări formează Alianța Globală Wycliffe. Prin furnizarea de personal, fonduri, instruire, servicii de traducere și suport, organizațiile din Alianță sunt implicate în prezent în proiecte pentru cel puțin 2139 din cele 2659 de limbi cunoscute ca având un proiect în desfășurare. 
             Organizațiile și personalul Alianței Globale Wycliffe s-au implicat în traducerea Bibliei și a Noului Testament în mai mult de 1000 de limbi. Cel puțin una dintre cele 66 de cărți ale Bibliei a fost publicată în alte 700 de limbi. Multe alte limbi au primele porțiuni din Biblie publicate. 

             Totuși, la 1 octombrie 2018 se estimează că mai sunt 2163 de limbi care au nevoie de traducerea Bibliei, limbi în care lucrarea încă nu s-a început. 
             Dumnezeu a pus pe inima partenerilor din Alianța Globală Wycliffe, Viziunea 2025: Cu ajutorul lui Dumnezeu si al partenerilor, vrem să vedem un proiect de traducere a Bibliei început în toate limbile care au nevoie de aceasta, până în anul 2025.  
              Rugați-vă ca popoarele care încă așteaptă Cuvântul lui Dumnezeu sa-l primească în generația aceasta. Au așteptat prea mult! „Mare este secerişul, dar puţini sunt lucrătorii! Rugaţi dar pe Domnul secerişului să scoată lucrători la secerişul Său.” Luca 10:2